luni, 12 mai 2014

15 Mai - Ziua Familiei


Ţările din întreaga lume sărbătoresc 15 mai, Ziua Internaţională a Familiei, instituită de Adunarea Generală a ONU pe 20 septembrie 1993, în baza Rezoluţiei 47/237. În Moldova Ziua Internaţională a Familiei a fost celebrată în anul 2009.

Cu această ocazie, sala de lectură Nr1 a organizat expoziţia “PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE DREPTULUI FAMILIEI” la care au fost expuse documente despre importanţa familiei în societate şi în dezvoltarea acesteia.

duminică, 11 mai 2014

Ziua Europei

În Sala de lectură Nr1 a fost  organizată expoziţia „DIALOGUL POLITIC: REPUBLICA MOLDOVA – UNIUNEA EUROPEANĂ” consacrată sărbătoririi Zilei Europei în Republica Moldova.

Pentru prima data Ziua Europei a fost sărbatorită in RM in 2006. În statele membre ale UE Ziua Europei este marcată la 9 mai, pentru a comemora Declaraţia lui Robert Schuman care chema Franţa, Germania şi alte state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezînd astfel piatra de temelie a unei federaţii europene. Ziua Europei a devenit unul din simbolurile UE care, alături de steagul, imnul, motoul şi valuta unică - euro, identifică entitatea politica a Uniunii.

miercuri, 30 aprilie 2014

Colecţia 100 idei geniale

Atunci când muza se lasă prea mult aşteptată, inspiră-te din ideile care aduc succes.
Sfaturile oamenilor de afaceri de succes au fost întotdeauna căutate de cei interesaţi de autoperfecţionare şi chiar dornici să pornească pe drumul antreprenoriatului. Vă propunem să Vă inspiraţi din cele opt volume ale colecţiei 100 idei geniale cu sfaturi utile de la companii de top din întreaga lume.

Toate volumele  colecţiei sînt scrise într-un limbaj accesibil, conţinutul este uşor de citit, structura pe capitole este coerentă şi simplifică accesarea informaţiilor. Fiecare volum reprezintă o compilaţie de experienţe profesionale, păreri şi sfaturi ale celor mai populari profesionişti din economia mondială (Steve Jobs, Richard Branson, Warren Buffett, Bill Gates).


marți, 8 aprilie 2014

8 aprilie - Ziua internaţională a Rromilor

... popor cu care convieţuim de secole fără a-l cunoaşte încă...”
                 Alecu Russo

        În fiecare an la începutul lunii aprilie se sărbătoreşte Ziua internaţională a Rromilor. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul Congres Internaţional al Rromilor. Atunci s-a luat decizia că 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Rromilor din întreaga lume.
       Tot atunci a fost adoptat imnul internaţional al rromilor, cîntecul "Gelem, gelem", al cîntăreţei Olivera Vuco şi steagul internaţional al rromilor, avînd jumătatea de jos verde, simbol al cîmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizînd, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.
        Două decenii mai tîrziu, la Congresul Mondial al Rromilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistică a Uniunii Internaţionale a Rromilor a oficializat alfabetul internaţional standardizat al limbii rromani, decizia fiind semnată de 17 specialişti în domeniu, din diferite ţări, în prezenţa unui observator al UNESCO.


 Vă invităm să vizionaţi expoziţia Rromii în Moldova : între toleranţă şi prejudecăţi vernisată în Sala de Lectură 1


luni, 31 martie 2014

Repertoriul publicaţiilor periodice în Jurisprudenţă

Publicaţiile seriale reprezintă o importantă sursă de informare şi cunoaştere pentru toate categoriile de utilizatori. Serialele conţin informaţia cea mai nouă dintr-un domeniu şi sînt deosebit de utile în comunităţile ştiinţifice.


În acest context, Vă invităm  să faceţi cunoştinţă cu expoziţia „Repertoriul publicaţiilor periodice în Jurisprudenţă”
Resurse electronice


Moldova

Revista Moldovenească de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale   http://rmdiri.md/
Revista Studii Juridice Universitare  http://studiijuridice.md/

România

Caiete de Drept Internaţional  http://www.caietedrept.eu/
Curentul juridic  http://revcurentjur.ro/
Dreptul (revista editată de uniunea juriştilor din România)  http://ujr.revistadreptul.ro/
Revista de Drept Social  http://www.revistadreptsocial.ro
Revista Forumul Judecătorilor  http://www.forumuljudecatorilor.ro/
Revista Natională de Drept  http://revistadrept.com
Revista Română de Drept privat   http://www.rrdp.ro/
Revista Română de Dreptul Mediului  http://www.rrdm.ro/
Revista Română de Executare Silită  http://www.rres.ro/

Rusia

Арбитражная практика http://www.arbitr-praktika.ru/
Евразийский юридический журнал http://www.eurasialaw.ru/
Журнал Третейский суд http://arbitrage.spb.ru/
Налоговые споры http://www.n-kodeks.ru/journal/
Новый юридический журнал http://www.new.law-books.ru/
Образование и право http://www.education.law-books.ru/
Общество и государство http://www.society.law-books.ru/
Политика, государство и право http://politika.snauka.ru/
Право и жизнь http://www.law-n-life.ru/
Право и управление http://www.pravo.law-books.ru/
Хозяйство и право http://www.hozpravo.ru/
Экономика и право. XXI век http://www.economy.law-books.ru/
Юридическая наука и практика http://www.law.law-books.ru/
Юридический консультант http://www.jk.ru/polez-info/

luni, 10 martie 2014

Blogul Andrei Eşanu

Stimaţi utilizatori,
Vă invităm să accesaţi blogul Andrei Eşanu Istorie Cultură. Civilizație. Spiritualitate http://andreiesanu.wordpress.com/about/. Pasionat de istoria culturii și civilizației medievale și moderne din Sud-Estul și Estul Europei, Andrei Eşanu, istoric moldovean, doctor în istorie, profesor cercetător, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (2007) a efectuat cercetări în domenii precum istoria politică și relațiile internaționale, istoria militară a Țării Moldovei (sec. XIV–XIX); a analizat probleme de istorie și civilizație urbană medievală și modernă; probleme de istorie și cultură ecleziastică și spiritualitate; a scris studii despre mari personalități și centre de cultură ale Moldovei, a publicat peste 350 de lucrări, inclusiv 23 cărti.
Pe acest blog puteţi găsi articolele autorului despre epoca lui Ştefan cel Mare, Dinastia Cantemireştilor şi alte evenimente istorice.

vineri, 7 martie 2014

Ziua Internaţională a Femeii


În ajunul sărbătorii Zilei Internaţionale a Femeii, în sala de lectură Nr 1 este vernisată  expoziţia tematică „DREPTURILE SOCIALE ŞI POLITICE ALE FEMEILOR (8 martie – ziua femeii)”.
 

miercuri, 19 februarie 2014

Expoziţie

Stimaţi utilizatori! 

Sala de lectură nr.1,  Ştiinţe Sociomanistice şi Economice  Vă invită  să vizitaţi expoziţia tematică  ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ ÎN STATUL DE DREPT

vineri, 7 februarie 2014

Confucius - cel mai mare înţelept şi învăţător chinez

În anul 2014 se sărbătoresc 2565 de ani de la naşterea lui Confucius.  Cu acest prilej Sl 1 vă invită să vizitaţi expoziţia “ Cel mai mare înţelept şi învăţător chinez “.

Confucius (sau Kong Fu Zi, n. 550 î.Hr.- d. 470 î.Hr.) a fost un filozof chinez, născut în regiunea Lu, care a influenţat decisiv gândirea asiatică.

Opera cea mai importantă ce a influienţat în mod deosebit filozofia din Asia răsăriteană este Lunyu, prioritatea majoră fiind acordată învăţatului. Ea conţine patru elemente de bază a filozofiei lui Confucius: Umanitate, Dreptate, Pietate, Cavalerism.
Resurse utile:

Biografia lui Confucius
http://plato.stanford.edu/entries/confucius/  Stanford Encyclopedia of Philosophy
http://www.iep.utm.edu/confuciu/  Internet Encyclopedia of Philosophy
http://www.bibliotekar.ru/filosofia/5.htm  Электронная библиотека нехудожественной литературы

Lucrările lui Confucius
Proiect Gutenberg

miercuri, 5 februarie 2014

Achiziţii Recente

Stimaţi utilizatori!
Vă invităm să vizitaţi expoziţia ACHIZIŢII RECENTE  din domeniile Ştiinţe juridice, Ştiinţe socio-umanistice, perioada Decembrie 2013 – Ianuarie 2014



luni, 27 ianuarie 2014

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Pe 27 ianuarie în întreaga lume este marcată  Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Această zi a fost stabilită în anul 2005 prin Rezoluţia Adunării Generale a Națiunilor Unite  în cadrul unei ședințe speciale.
Către această comemorare în Sl 1 a fost lansată expoziţia “Să nu se repete astfel de genocid , la care puteţi consulta documente tradiţionale din colecţia BŞ USARB şi publicaţii în format electronic selectate din Baza de date EBSCO Publishing.

vineri, 17 ianuarie 2014

Important!

Mult stimaţi utilizatori,

Prin intermediul Consorţiului REM (Resurse Electronice pentru Moldova) Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Vă oferă acces gratuit la Bazele de date EBSCO Publishing http://search.ebscohost.com/, cea mai mare colecţie electronică din lume, 13 baze de date,18 200 reviste full text, peste 2 500 cărţi, broşuri şi ediţii de referinţă în limba engleză, cu translator automat în circa 35 de limbi, inclusiv în limba română. Informaţia pe EBSCOhost. este actualizată zilnic. Articolele sînt prezentate în două formate - PDF şi HTML. Baza de date este completată zilnic.
Accesul este oferit numai din spaţiile USARB http://search.ebscohost.com/.




Repozitoriul Bancii Mondiale

Aviz. Stimaţi utilizatori! Vă invităm să accesaţi Repozitoriul Băncii Mondiale la adresa  https://openknowledge.worldbank.org/